27 Ağustos 2012 Pazartesi

Ekmeğe 1 Temmuz standardý geliyor

Ekmege 1 Temmuz standardi geliyor

Ercan Baysalin haberi1 Temmuzdan itibaren ekmegin gramaji düserken tuz miktari azalacak, kepek orani artacak.Saglikli gida tüketimiyle ilgili düzenleme 1 Temmuz 2012den itibaren yürürlüge giriyor. Yeni düzenlemeye göre kasap ve manav gibi yerlerde ekmek satisi yasaklanirken, vatandas ekmege elini süremeyecek. Ekmegin gramaji düserken tuz miktari azalacak, kepek orani ise artacak. Firin ve bakkal, ekmegi ambalajlayarak ya da posetin içine koyarak tüketiciye verebilecek. Teblig kapsaminda ambalajsiz olarak piyasaya sürülen ürünlerin satildigi ekmek dolaplari veya tezgâhlari açikta birakilmayacak sekilde kapali bir ortama konulacak.Ekmegin bakkala tasinmasi ve tüketiciye sunulmasinin tüm asamalarinda hijyen kurallari ihlal edilemeyecek. Örnegin bir bakkal eline eldiven geçirmeden satis yapamayacak. Ekmegi arabayla firindan getiren kisi de eldiven takacak. Ürünlerin üretiminde, dagitiminda ve satisinda çalisan tüm personelin hijyen egitimi almasina iliskin getirilen mecburiyet kapsaminda Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi ile Türkiye Firincilar Federasyonu arasinda ekmek üretiminde, dagitiminda ve firinlarda ekmek satisinda çalisan personelin gida hijyeni egitimlerine iliskin protokol imzalanmisti. Protokol kapsaminda yapilan egitimler devam ediyor. Tebligin getirdigi yükümlülüklere aykiri davrananlara ise cezaî yaptirimlar öngörülüyor.Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanliginin ekmek tebligi ambalajsiz olarak piyasaya sürülen ürünlerin üretim, depolama, dagitim ve satis asamalarinin tasimasi gereken tüm kurallari yeniden belirliyor. Teblig kapsaminda ambalajsiz olarak piyasaya arz edilen ürünlerle temas eden malzeme, alet ve ekipman; gida ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapilacak. Bulasma riskini engelleyecek biçimde üretilecek, kullanima hazir, bakimli ve iyi sartlarda tutulacak. Ambalajsiz olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde satilamayacak. Gida isletmecileri ekmegin ürün özellikleri ve tebligde belirlenen kimyasal özelliklerine 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren uyacak.Obezite ile mücadeleye de destek verecek çalisma kapsaminda sofralarin vazgeçilmezi ekmek az tuzlu, bol kepekli olacak. Kepekli ekmek, tam bugday unlu ekmek, tam bugday ekmegi ve eksi hamur ekmekleri 300 gram yerine en az 250 gram agirliktan baslayarak 50ser gram artirilmak suretiyle piyasaya arz edilecek. Ekmekteki azami tuz orani yüzde 1,5e indirilirken kepek orani da artiriliyor. Teblige göre ekmek Türk Gida Kodeksi bugday unu tebliginde yer alan tip 650 ve daha yüksek kepek içeren ekmeklik bugday unlarindan yapilacak. Türkiye Firincilar Federasyonu verilerine göre Türkiyede günlük üretilen 82 milyon ekmegin, 77 milyon adedi tüketilirken, günlük 5 milyon ekmek israf ediliyor. Üretim asamasinda 1,5 milyon ekmek zayi olurken, Türkiyede bir yilda israf edilen ekmek ortalama 450 bin ton bugdaya karsilik geliyor.Ambalajsiz satilan ekmekte aranacak yeni kriterler- Piyasaya arz edilen ürünler ile temas eden malzeme, alet ve ekipman; gida ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapilacak.- Ürünlerin ekmek kasalari ve ekmek tasima araçlarinin içine bulasma riskini engelleyecek biçimde yerlestirilmesi gerekiyor.- Ekmegin tasinmasinda kullanilan aracin tavan, zemin ve duvarlari su geçirmezken, mikroorganizmalarin yerlesmesine imkân vermeyen pürüzsüz malzemeden yapilacak.- Ürünler satis noktasina getirildiginde, ekmek kasalari açikta birakilmayacak, zemin ve dis ortamla temasi engellenerek palet üzerinde olacak sekilde temiz bir ortama konulacak.- Satis yerlerinde alicinin el degmesini engelleyecek sekilde ekmek dolabinda veya tezgâhinda muhafaza edilir ve satici kontrolünde satis yapilacak.- Ekmek uygun bir ambalaj malzemesine sarilarak veya içine konularak tüketiciye arz edilecek.- Ürünlerin tasinmasi ve satisi sirasinda çalisan tüm personelin, kisisel temizligini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kiyafet giymesi ve eldiven kullanmasi mecburi.- Teblig kapsaminda yer alan ürünleri tüketiciye arz eden yerler; tam bugday ekmegi ve/veya tam bugday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek de bulundurmak zorunda.- Ambalajsiz olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilemeyecek.
Kaynak: http://www.moralhaber.net/
Haberi Oku
Etiketler: , Röportajlar, Kültür Haberleri, Ekonomi Haberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder